Ekstremvær

Ekstremværet «Hans»: Slik kan du hindre større skade selv

Skadene etter «Hans» er mange og store, og flere er ventet. - Rask førstehjelp fra deg kan gjøre skaden mindre.

Det sier Morten Aakerøien i Tolga-Os Sparebank.

- Folk tar tak og bidrar mye selv nå. Mange har også gjort gode forberedelser før ekstremværet kom og vi er helt sikre på at det fører til færre skader når vi skal oppsummere, sier han.

Mange har likevel fått store skader på hus, hytter og innbo.

- Skadefolkene sendt ut fra forsikringsselskapet vårt, Frende, jobber på spreng og skal få hjulpet alle kundene våre med det som trengs. Det er også viktig å vite at det er en del opprydningsarbeid du kan gjøre selv for å hindre at skaden blir større enn den trenger å bli, sier Aakerøien.

Hyller egeninnsatsen
Uttørking er viktig for å unngå at fukt utvikler seg til større problemer. Aakerøien sier mange er flinke til å gå i gang mens de venter på hjelp, men at folk må tenke på liv og helse først.

- Det er fortvilende å se at tingene og eiendommen din blir skadet av vann. Men ikke ta unødvendige sjanser. Ting kan erstattes, det kan ikke du, sier Aakerøien.

- Det første du bør gjøre hvis du har fått vann i kjeller, garasje eller slikt er å sikre at strømmen er av. Så kan du se hva du kan gjøre for å få ut vann som ikke har rent ut, og åpne vinduer og dører når du er hjemme slik at du får startet tørkeprosessen.

- Riv ut gulvbelegg eller tepper som er skadet og sett gjerne opp avfukter for å trekke fuktigheten ut av rommet, hvis du har slikt utstyr. Jo før du kommer i gang, jo mindre blir skaden, sier Aakerøien.

Ta bilder og ikke kast det som er ødelagt
Ta gjerne bilder av skadesituasjonen før du begynner å rydde. Ta også bilder av ting som er ødelagt. Det gjør det enklere for forsikringsselskapet å hjelpe deg.

- Ikke kast ting du vil ha erstattet før du har fått det vurdert, det er viktig å huske, sier Aakerøien.

Vasking er også et førstehjelpstiltak du kan begynne med selv.

- Få vasket bort slam og annet som har kommet inn med vannet. Et godt tips er å vaske våte klær på 60 grader.

Du kan velge hvem som skal gjøre jobben hos deg
Når forsikringsselskapet ditt har vært ute og sett på skaden kan du velge selv hvem som skal holde i opprydningen.

- Mange er handy og fikser en del arbeid selv med riving, rydding og gjenoppbygging. I de tilfellene betaler vi ut penger til kunden for arbeidet de selv gjør, gjerne etter at takstperson har sett på skaden, sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen.

- Mange velger også å bruke lokale håndverkere og fagfolk til jobben hos seg. Da betaler vi også ut til kunden, som igjen bruker pengene til å betale fagfolk lokalt, sier han.

De som ikke ønsker det, overlater hele jobben til forsikringsselskapet.

- Da er det vi som finner folk som tar seg av arbeidet og betaler ut direkte til bedriftene for jobben som gjøres, sier Solberg Anfinsen.